<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: slice_title in <b>/var/userdata/web/ayurvedaoktatas.hu/website/www/templates/rt_enigma/overrides/mod_rokgallery/templates/showcase/default.php</b> on line <b>35</b><br />
<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: slice_title in <b>/var/userdata/web/ayurvedaoktatas.hu/website/www/templates/rt_enigma/overrides/mod_rokgallery/templates/showcase/default.php</b> on line <b>35</b><br />

Ayurvédikus babamasszázs oktatói tanfolyam

Tanítsd meg Te a mamákat az ayurvédikus babamasszázsra!

Ayurvédikus masszázstanfolyamok

A masszázsok királynőjét neked is ismerned kell!

képzések

Tanfolyamok

Ahol nem csak technikát tanulsz, hanem az életet is!


rólunk

Az Ayurvédia

Ismerj meg minket, céljainkat, hitvallásunkat és munkáinkat!

eoktatas

Online lehetőségek

Közelebb hozzád, híd közted és a céljaid közt!


kelet

Nepál - India

Ahol megtaláltam a szépséget.. és ahol megtaláltam a tudást...

Érdekességek

Oldalunkon számos érdekes írást találsz az Ayurvédával kapcsolatban. Talán neked is segítenek megérteni, hogy napjainkban miért növekszik annyira az Ayurvéda rajongók népes támora!

Bővebben

Nepál - India

A magas hegyek bűvöletében (Nepál 2. rész)

Egy pillantás elég volt ahhoz, hogy úgy döntsek, látni akarom közelről. Hogy vele akarok maradni hetekre …. hogy érezni akarom a tisztaságát, a fenségességét, megannyi csodáját. 

Ilyen érzésekkel megtelve kezdtem el a 15 napos túrámat 2019 szeptemberében. Az útvonal, amit végigjártam, az Annapurna Circuit trek elnevezésű volt. Hogy miért az egyik legnehezebb túrát választottam kezdő túrázóként? Erre a kérdésre őszintén nem tudok válaszolni :), de nem bántam meg, sőt! Minden kínjával, izzadságával együtt nekem Ő volt elrendelve.

A Lonely Planet legfrissebb kiadása (2016) szerint nehézsége a közepes és a kemény között váltakozik. Alátámasztom. Legmagasabb pontja: Thorung La Pass a maga 5416 méterével. Én a túra 10. napján értem el a csúcsot és az idő alatt rengetegszer elhagyta számat az a bizonyos kérdés a sherpám felé: milyen lesz a mai nap? Felfele megyünk vagy lesz lankás útszakasz is? Egy idő után csak azt a választ kaptam, hogy „up and up”, vagyis csak felfelé megyünk (grimasz).

A túra könnyedén kezdődött, a búja növényzet a mélyben vadul hömpölygő folyó látványával együtt lenyűgöző volt. Az elterülő rizsföldek hihetetlenül zöld színükkel kísérték utunkat. Az első napok után a táj jelentősen kezdett megváltozni, a hegyoldalak egyre kopárabbá váltak, a növényzet a magassághoz igazodott, a rizsföldek eltűntek. Egyre inkább körülvett bennünket a hegyek szellemisége, váratlanul bukkantak elő a felhők közül, sokszor a lélegzetemet is elállítva.

A lélegzetemet azonban valami más is megakasztotta. Kb. 3000 méter magasságtól kezdtem el érezni, hogy fáradtabb vagyok. Ez köszönhető annak az egy hétnek is, ami akkor már mögöttem állt, ugyanakkor volt valami más is, ami környékezett. Az az oxigénhiány, amiről korábban már olvastam, de felfogni nem tudtam, hogy is tudtam volna, mikor sohasem tapasztaltam.

Először csak azt éreztem, hogy fáj a fejem, 2-3 napig elég erősen, igaz valamiért kevesebbet is ittam akkor. De az étvágyam is kezdett elmenni, ugyanakkor voltak esték, amikor szemhunyásnyit sem aludtam. Elkezdtem azon gondolkodni, hogy ez már vajon az e? Az AMS (Acut Mountain Sickness), magyarul magashegyi betegség. 2500 m magasságtól a levegő oxigéntartalma ritkul, szüksége van a szervezetnek akklimatizációs napokra, amikor a test próbál alkalmazkodni a megváltozott légnyomáshoz és ritkuló oxigénes levegőhöz.

Az enyhébb tünetek közé tartozik a fejfájás, a letargia, étvágytalanság, hányinger, émelység, szédülés, nehézlégzés, álmatlanság. A hegyi emberek esküsznek a gyömbéres teára és a fokhagyma levesre. A tüneteket érdemes komolyan venni és több akklimatizációs napot is beiktatni. Az alapvető mondás az, hogy ha rendszeresen találkozik valaki eme tünetcsoporttal, akkor sose aludjon magason, mindig ereszkedjen vissza pár száz métert és töltse alacsonyabban az éjszakát.

Lehetségesek komolyabb tünetek is, például nehézlégzés, bizonytalan járás (pl. mint amikor valaki részeg), koordinációs zavarok, zavarodottság, hányás. Ezen tünetek mellett jobb a túrát befejezni.

Amit én éreztem a fejfájáson, étvágytalanságon és álmatlanságon kívül, hogy Manangtól (3500 m) kezdve pár lépés után már elfáradtam. Sokszor meg kellett állnom és többször is pihentem. Ezért egy 2-3 órás túra nálam dupla időbe került. Előfordult, hogy éjszaka arra ébredtem (a hágó előtti éjjel), hogy a szívem majd kiugrik a mellkasomból. Napközben is éreztem, hogy mennyire dolgozik, napokig fájdalom volt a mellkasomban emiatt. Ilyen magasságban előforduló rosszullétnél már helikopter viszi le az embert a hegyről valamely közeli kórházba. Bár volt biztosításom, kifejezetten helikopteres mentésre való, belül imádkoztam, hogy végig tudjam csinálni a túrát. Voltak napok, amikor egész nap mantráztam vagy imádkoztam vagy énekeltem, fókuszáltam, hogy a figyelmemet a célon tudjam tartani és végig tudjak menni az adott napi szakaszon. Igen kemény szellemi ébrenlét kellett ahhoz, hogy tudjak járni és megmaradni az úton.

Aztán pedig a csúcsra jutás után megélni annak örömét, hogy ismét van elég oxigén: na az pazar érzés. Emlékszem nevettem, mosolyogtam és egyből áradt a lélek bennem :)

Az utolsó napon ültem a sherpám mellett könnyes szemekkel és kifejeztem felé is, hogy szeretném újrakezdeni. Jót nevetett, de én tényleg ezt éreztem. Azokban a napokban ez volt az életem: korán kelni, órákon át úton lenni, megérkezni, hálát adni. A mai napig viszem magammal mindenhova a hátizsákomat, igaz már hazaértem, de valahol még mindig a hegyeket mászom és úton vagyok. 

 

Az Ayurvédáról - másként

Mesélek arról, amiért itt vagy :)

Sokan próbálták már megfogalmazni előttem az Ayurvéda lényegét, természetét.

Hogyan is lehetne szavakba önteni valamit, ami ennyire komplex, holisztikus és egyedülálló?

Bővebben ...

Képzési naptár - 2021

 

Ayurvédikus Fejmasszázs tanfolyam

Kezdő dátum: Március 29.

 

 

Ayurvédikus masszázs – egy ősi tradíció Indiából

Az Ayurvéda egyre népszerűbb Magyarországon, mégis kevesen ismerik valódi regeneráló csodáját.

Az Ayurvéda India holisztikus gyógyító hagyománya, mely több ezer éve óta kíséri az indiai emberek életét, s gyűrűzik be az európai gyógyító hagyományokba is. Az Ayurvéda nem egy vallási rendszer, bár sokszor vallási klisék övezik. Az Ayurvéda az ember testi-lelki adottságait egyaránt figyelembe véve tárja fel az emberi betegségek tüneteinek hátterét.

 Bővebben

Rólunk mondták

Ayurvédát authentikus forrásból

Kérlek, tűnödj el azon, hogy mi a célod az Ayurvédával. Szeretnél hitelesen, megbízhatóan segíteni más embereken az Ayurvédával, vagy csak pénzt szeretnél „gyártani”.

Ha az első célt választottad, akkor érdemes autentikus forrástól tanulnod..

Bővebben

Közösségi oldalaink

Megtalálsz minket a Facebbok és Instagram felületein is:

@ayurvedia néven

Gyere és csatlakozz hozzánk ott is :)