<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: slice_title in <b>/var/userdata/web/ayurvedaoktatas.hu/website/www/templates/rt_enigma/overrides/mod_rokgallery/templates/showcase/default.php</b> on line <b>35</b><br />
<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: slice_title in <b>/var/userdata/web/ayurvedaoktatas.hu/website/www/templates/rt_enigma/overrides/mod_rokgallery/templates/showcase/default.php</b> on line <b>35</b><br />

Ayurvédikus babamasszázs oktatói tanfolyam

Tanítsd meg Te a mamákat az ayurvédikus babamasszázsra!

Ayurvédikus masszázstanfolyamok

A masszázsok királynőjét neked is ismerned kell!

képzések

Tanfolyamok

Ahol nem csak technikát tanulsz, hanem az életet is!


rólunk

Az Ayurvédia

Ismerj meg minket, céljainkat, hitvallásunkat és munkáinkat!

eoktatas

Online lehetőségek

Közelebb hozzád, híd közted és a céljaid közt!


kelet

Nepál - India

Ahol megtaláltam a szépséget.. és ahol megtaláltam a tudást...

Érdekességek

Oldalunkon számos érdekes írást találsz az Ayurvédával kapcsolatban. Talán neked is segítenek megérteni, hogy napjainkban miért növekszik annyira az Ayurvéda rajongók népes támora!

Bővebben

Az Ayurvédáról

A holisztikus gondolkodás

Nézem a tv-t és benne egy összefoglalót egy egészségtudatosságot hirdető rendezvényről. Egy szakember a holisztikus szerekről mesél és megemlíti a holisztikus készítmények áldásos hatásait testre és lélekre egyaránt. Azon gondolkodom, vajon egy szer mitől lehet holisztikus? Vagy, hogy említsek még egy példát, holisztikus állateledel forgalmazása. Nagyon divatos lett a holisztikus fogalma, de biztos, hogy mindig helyes a megközelítés a holisztikus jelző értelmezése során? 

A Wikipédia szerint a holisztikus fogalma: 

„Az alternatív gyógyító irányzatok divatos kifejezése. A holisztikus gyógyítás során az orvos arra törekszik, hogy a beteget ne csak a tünetei vagy a szervei állapota alapján gyógyítsa, hanem a páciens általános fizikai és pszichés állapotát, környezetét, az orvossal való együttműködésének problémáit is fel kívánja tárni.”

A holisztikus szó a holo görög szóból származik és jelentése: Egész. A holisz fogalom jelentése pedig: Egységes egész, Teljességre törekvő.

Többről van szó tehát, mint gyógynövényes gyógyítás. Többet jelent a holisztikus megjelölés, mint természetes anyagokkal történő gyógyítás.

A holisztikus gyógyítás során nem csak, főleg nem a testi tünetek feltérképezésére törekszünk, hanem a testi okokat kiváltó tudati tényezők meghatározása válik elsődleges céllá. Az ember tudatát ugyanis olyan képzetek, igazságok, vezérelvek, tapasztalatok töltik meg, melyek építhetik egészségét, de okozhatják betegségét is. Egész kisgyerek kortól, de igazából már magzati kortól indulva tanuljuk szüleink életről alkotott hitrendszerét, hiedelmeit, majd a későbbiekben a társas érintkezés során megismerünk újabb és újabb igazságokat, melyek aztán vagy kedvezően vagy kedvezőtlenül befolyásolják életünk alakulását. A legtöbb ember szerencsétlenségeiért másokat okol, s nem veszi észre, hogy ő maga volt az, aki elfogadta, hogy pl:

a megélhetésért keményen meg kell dolgoznom

nem lehet senkiben sem megbízni

nekem semmi sem sikerül

már anyám is megmondta, hogy haszontalan vagyok

stb.

A holisztikus gyógyítás törekvése, hogy feltárja azokat az igazságokat, melyek egy ember helytelen életmódját, majd pedig betegségeit okozzák. A tudati kettősségek nagy mértékben csökkentik az ember életerejét. Ezért van az, hogy amikor kedvetlenek vagyunk, vagy elveszítünk valamit/valakit, azt érezzük az életerőnk is hirtelen megcsappant. Maguk a félelmeink, kettősségeink, be nem teljesült vágyaink azok, melyek labilissá teszik idegrendszerünket. Az Ayurvéda is ezen 3 okot nevezi meg minden betegség legnagyobb tudati kiváltó okaként. Ha labilissá válik az idegrendszerünk, sokszor vagyunk tehetetlenek, szomorúak, vagy félünk és idegeskedünk. Előbb-utóbb ezen lelkiállapotok tartós jelenléte változásokat fog okozni szervezetünk ideghálózatának működésében. S mivel az emberi testben minden az idegrendszer irányítása alatt történik, pl. a szívünk dobogása, a mozgásunk, a légzésünk stb., ezért az idegrendszer egyensúlyvesztése előbb kisebb, majd fokozottabb testi panaszokat okoz. Így van kapcsolata a szellemnek és a testnek.

Valójában az ember tudatának, szellemének van a legnagyobb hatása a testre, de fordítva is igaz. Amikor elkezdünk gyógyulni és új reménnyel töltődik meg az ember elméje, testi fájdalmai fokozatosan elhagyják testét, akkor lelke is szárnyalni kezd. A test felől is érzékelhetünk tehát visszahatást a tudatra. Azt azonban bátorság lenne állítani, hogy a test felül kiindulva holmi piros kapszulával el lehet érni, hogy az ember megbocsássa legnagyobb lelki kettősségeit. Ugyanis amikor nem tudunk megbocsájtani valamit (legyen az egy múltbéli esemény, ami nem úgy alakult, ahogy szerettük volna vagy egy személy, aki valamikor mélyen megbántott minket viselkedésével, mulasztásával stb.), akkor lelki méreg gyűlik bennünk (harag, indulatok, féltékenység, irigység, gyűlölet). A lelki mérgek felhalmozódása a test méregtelenítési folyamatainak a sérülését okozzák. Az Ayurvédában ezen testi mérgeket ama-nak nevezzük. Az ama jelenség a mély tisztító terápiákkal, az ún. Pancsakarma eljárásokkal űzhető ki a testből (pl. hashajtás, beöntés, hánytatás során)

Ahhoz, hogy egy lelki blokk feloldódjon bennünk, az embernek végig kell mennie a megbocsájtás lelki folyamatán. Csak a megbocsájtással érhető el a lelki gyógyulás. Biztosan sokan éreztük már, milyen erővel hat egy teljes szívből történő megbocsájtás, amikor visszanyeri az ember a feltétel nélküli szeretetét a konfliktusban szereplő másik egyénnel szemben. A visszanyert béke hegyeket képes megmozdítani. Ezért van szükség a megbocsájtásra, hogy ne csak lelkileg legyünk boldogabbak, de testünk fizikai méregtelenítési folyamatai is újból felszabaduljanak és a máj hatékony átalakító és méregközömbösítő munkát tudjon végezni.

Bár lehet sokaknak fájni fognak az alábbi mondatok, mégis nagy igazságot tartalmaznak. Kövekkel, rituálékkal, drágakövekkel, amulettekkel nem váltható ki a megbocsájtási folyamat. Ezt egy embernek akarnia kell, vágynia kell a lelki megtisztulásra és segíteni kell a testét megszabadulni a felgyűlt amáktól. Nincs csodaszer, amely mindenkire ugyanazt a hatást fejtené ki.

De van egy gondolkodási mód, az Ayurvédikus felfogás, mely mély bölcseleti rendszerében tanítja az emberi kettősségek leggyakrabb lelki okait, mint ahogy tanít a különböző személyi alkatokról éppúgy, s azoknak legnagyobb testi-lelki kihívásairól. Az Ayurvéda vizsgálja az egyén életkörülményeit, élethelyzetét, folytatott életmódját, az embert ért mentális és környezeti változásokat, amikor feltárja a betegségek vagy kisebb panaszok okait. Olyan teljeskörű szemlélet, melynek célja az egyén elvezetése a lelki konfliktusok feloldása felé, hogy az ember képessé váljon megbocsájtani és újból felépíteni önmagát.

Tanfolyamainkon mi is tanítjuk ezt a szemléletet. S bár sokan hirdetnek 2 napos ayurvédikus kurzusokat, azok maximum figyelemfelhívásra jók, valós tudást azonban nem adnak. Egy holisztikus szemléletet elsajátítani időigényes, ezért sincsenek egy hétvégés kurzusaink. Az ember pszichéjének rá kell állnia arra, hogy mindennek az oka benne van és minden lehetőségnek a kulcsát is ő maga hordozza. Gondold végig mit szeretnél: felszínes ismeretet, vagy megértésen alapuló igazi Ayurvédikus tudást. Mi ez utóbbit kínáljuk mindenkinek, aki hozzánk jön tanulni.

 

Ayurvédát csak autentikus forrásból!

Ha Ayurvédát szeretnél tanulni, kérlek, gondolkodj el azon, hogy mi a célod vele. Magadévá szeretnéd-e tenni hitelesen az Ayurvéda komplex tudományát, hogy legjobb tudásod szerint segíts más embereken, vagy csak betanított munkásként pénzt szeretnél „gyártani”.  Ha az első célt választottad, akkor érdemes autentikus forrástól tanulnod.

Bővebben ...

Rólunk mondták

Az Ayurvédáról - másként

Mesélek arról, amiért itt vagy :)

Sokan próbálták már megfogalmazni előttem az Ayurvéda lényegét, természetét.

Hogyan is lehetne szavakba önteni valamit, ami ennyire komplex, holisztikus és egyedülálló?

Bővebben ...

Közösségi oldalaink

Megtalálsz minket a Facebbok és Instagram felületein is:

@ayurvedia néven

Gyere és csatlakozz hozzánk ott is :)

Alt. Ayurvéda Mentor képzés

Szeptember 25.

Kismama masszázsképzés

Szeptember 4.

Babamasszázs oktató képzés

November 8.

Ayurvédikus masszázstanfolyam

Október 18.

Svédmasszázs tanfolyam!

Záróvizsga dátumok 2023

Szeptember 8  (jelentkezési határidő: augusztus 20)

Október 9  (jelentkezési határidő: szeptember 18)

December 1 (jelentkezési határidő: november 10)

 

Valamennyi Online vizsgaalkalom!