<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: slice_title in <b>/var/userdata/web/ayurvedaoktatas.hu/website/www/templates/rt_enigma/overrides/mod_rokgallery/templates/showcase/default.php</b> on line <b>35</b><br />
<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: slice_title in <b>/var/userdata/web/ayurvedaoktatas.hu/website/www/templates/rt_enigma/overrides/mod_rokgallery/templates/showcase/default.php</b> on line <b>35</b><br />

Ayurvédikus babamasszázs oktatói tanfolyam

Tanítsd meg Te a mamákat az ayurvédikus babamasszázsra!

Ayurvédikus masszázstanfolyamok

A masszázsok királynőjét neked is ismerned kell!

képzések

Tanfolyamok

Ahol nem csak technikát tanulsz, hanem az életet is!


rólunk

Az Ayurvédia

Ismerj meg minket, céljainkat, hitvallásunkat és munkáinkat!

eoktatas

Online lehetőségek

Közelebb hozzád, híd közted és a céljaid közt!


kelet

Nepál - India

Ahol megtaláltam a szépséget.. és ahol megtaláltam a tudást...

Érdekességek

Oldalunkon számos érdekes írást találsz az Ayurvédával kapcsolatban. Talán neked is segítenek megérteni, hogy napjainkban miért növekszik annyira az Ayurvéda rajongók népes támora!

Bővebben

Az Ayurvédáról

Mitől ayurvédikus egy olaj?

Első ayurvédikus masszázsélmény: merőben más élmény, mint amit korábban valaha kipróbáltál. Sok mindentől egyedi a tapasztalás, de a legmeghatározóbb az az igen bőséges finom, meleg olajhasználat, amellyel a masszőr elárasztja és átáztatja szöveteidet. 

Indiában az ayurvédikus tanulmányaim megkezdésének 1. napján kipróbáltam a csodát. Nagyon jó felvezetése volt ez tanulmányaimnak. Sok ember óckodik attól, hogy olajos lesz a haja, hogy meg kell mosnia és ez időigényes procedúra… én sem tudtam elképzelni hogyan fogom eltávolítani magamról azt a rengeteg olajat. Majd az ember megadja magát, az idegrendszere teljesen kikapcsol, megpihen, a teste lebeg a valóság és az álomvilág között. Aznap emlékszem egész nap az Abhyanga masszázs bűvöletébe kerültem.

Visszatérve a földre.

Milyen olajakat használunk az ayurvédikus masszázsok során?

Alapvetően két irányzat létezik és ebben szeretnénk az olvasóknak igaz utat mutatni. Az egyik irányzat szerint csak az Indiából hozott készítmények ayurvédikusak és csak ezek megfelelőek az ayurvédikus gyógyítás, így a masszázs során is. A másik irányzat szerint bármilyen növény, olaj lehet ayurvédikus, függve attól, hogy milyen személyiségnek vagy probléma kezelése során alkalmazzuk azt. Az egyik irányzat szabaddá tesz, a másik béklyókat helyez az Ayurvéda művelőire. Mi az igazság?

 

Amikor hazaindultam Indiából fél év tanulás után, első legnagyobb kérdésem az volt: hogyan fogok a masszázshoz olajokhoz jutni, s hogyan fogok ennyi olajat beszerezni Indiából? Majd kételyeimet a tanítóm, aki indiai ayurvédikus orvos, egy mondattal eloszlatta: „Használd a hazádban termő gyógynövényeket és olajokat”. Később megértettem a mondatában rejlő bölcsességet. Mi volt az?

Két legkedvesebb íróm Ayurvéda témában a világszerte megbecsülésnek és hírnévnek örvendő Dr. Vasant Lad és David Frawley. Dr. Vasant Lad az új mexikói Ayurvédikus Intézet vezetője, számos ayurvédikus kötet írója. David Frawley egy hindu amerikai, aki számos könyvében értekezett Ayurvédáról, a Védák bölcsességeiről, a Jóga kultúrájáról. Az ő megközelítésük szerint az ember, így az ayurvédikus gyógyítók, terapeuták bátran merjék használni a közvetlen közelükben termő növényeket és a belőlük sajtolt olajokat. Könyveikben analizálják az Európában és Amerikában is termő növényeket, gyümölcsöket, fűszereket, s valamennyi táplálékunkat, s kategorizálják azokat ayurvédikus testalkatnak megfelelően. Segítségükkel megismerheti a világ, hogy a Vata, Pitta, Kapha testalkattal rendelkező egyének milyen táplálkozásnak hódoljanak, s masszázskezeléseik során a masszőr mely növényből sajtolt 100% növényi tartalmú olajat alkalmazza harmonizálásra.

Gondolj csak bele. Az indiai emberek más éghajlaton élnek, mint mi itt Európában. Természetes, hogy az ottani légköri, talaj, hőmérsékleti és csapadékviszonyok más növények termesztésére alkalmasak. Ha megnézzük akár csak Magyarországot, nálunk számos olyan növény, gyümölcs stb. terem, amelyről Indiában még soha nem hallottak. Ayurvédikus orvos tanítóm helyesen tanácsolta azt nekem, hogy használjam a saját hazánkban és annak közelében termő növényeket, olajokat, hiszen a magyar embernek az itteni éghajlaton honos növények a leginkább gyógyítóak. Ez a gondolat megegyezik egyébként a kínai gyógyítás gondolatával is. Tudvalevő, hogy a Távol-Keletet átható filozófia az Ayurvéda, s belőle alakult ki a Kínai, a Tibeti és a Thai gyógyászat is.

Egy növény nem attól lesz ayurvédikus, hogy Indiában terem, egy olaj nem attól lesz ayurvédikus, hogy Indiában termő növényekből sajtolták. Egy készítmény attól lesz ayurvédikus, hogy tudom kinek, mikor, milyen túl-vagy alulműködés kezelésére alkalmazhatom. Hány ayurvédikusnak titulált készítmény áll a boltok polcain, melyeken nincs feltüntetve, hogy az Ayurvéda alapelveinek számító 3 hatóerő, ún. dosha közül melyikre milyen hatással van (Vatát, Pittát, Kaphát csökken vagy növel vajon?). „20 fajta gyógynövény felhasználásával készült ayurvédikus gyógyhatású készítmény” – olvasható sok készítményen. A hangzatos, de semmitmondó mondat csak a tudatunkat akarja elkápráztatni, valós információs tartalma azonban nincsen. Nem a sok gyógynövény a lényeg ugyanis, hanem az, hogy milyen hatással vannak a minket testileg és tudatilag is befolyásoló doshákra. Ha jól belegondolsz: mi különböztetné meg máskülönben a népi gyógyászatot az ayurvédikustól? Ha az illúziót keltő mondatokban lenne igazság, akkor a válasz erre a kérdésre az lenne: semmi. Márpedig az Ayurvéda mindenki egyedileg kezel, nincsenek sablonos receptjei, s a gyógyítást még véletlenül sem robotszerűen végzi.

Milyen olajokat használhatunk tehát Ayurvédikus masszázshoz?

Indiában a leggyakoribb olaj a szezám, mustármag és a kókusz olaj. Hát persze, hiszen azon a vidéken ezekből a növényekből rengeteg van. Viszont nem sok olíva fájuk van és még kevesebb kukoricájuk. Nálunk honos növények, melyekből olajokat nyernek: olívabogyó, kukoricacsíra, napraforgó, mandula, mogyoró, szőlőmag. Bármelyik jó masszázshoz, csupán ismerned kell az adott növényből készült olaj karakterisztikáját, milyen testalkatnak jók, mely problémákat kezelik, mely doshákat hogyan billentik vissza egyensúlyukba.

Az Ayurvédia hiszi, hogy az Ayurvéda alapelvei a világ bármely pontját megállják a helyüket. S bár a tudást az indiai ember hagyományozta a világra, de ezen elvek megállják a helyüket bármely országban, bármely növény és olaj ayurvédikus személyiséghez és testalkathoz igazított felhasználásával.

Olajok

Kókusz olaj

 

Mustármag olaj

 

Olíva olaj

 

Szőlőmag olaj 

Ayurvédát csak autentikus forrásból!

Ha Ayurvédát szeretnél tanulni, kérlek, gondolkodj el azon, hogy mi a célod vele. Magadévá szeretnéd-e tenni hitelesen az Ayurvéda komplex tudományát, hogy legjobb tudásod szerint segíts más embereken, vagy csak betanított munkásként pénzt szeretnél „gyártani”.  Ha az első célt választottad, akkor érdemes autentikus forrástól tanulnod.

Bővebben ...

Rólunk mondták

Az Ayurvédáról - másként

Mesélek arról, amiért itt vagy :)

Sokan próbálták már megfogalmazni előttem az Ayurvéda lényegét, természetét.

Hogyan is lehetne szavakba önteni valamit, ami ennyire komplex, holisztikus és egyedülálló?

Bővebben ...

Közösségi oldalaink

Megtalálsz minket a Facebbok és Instagram felületein is:

@ayurvedia néven

Gyere és csatlakozz hozzánk ott is :)

Alt. Ayurvéda Mentor képzés

Szeptember 30.

Alkatelemző tanfolyam

Július 22.

Babamasszázs oktató képzés

Június 17.

Ayurvédikus masszázstanfolyam

Augusztus 26.

Záróvizsga dátumok 2024

Július 8  (jelentkezési határidő: június 17)

 

Online vizsgaalkalom!