<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: slice_title in <b>/var/userdata/web/ayurvedaoktatas.hu/website/www/templates/rt_enigma/overrides/mod_rokgallery/templates/showcase/default.php</b> on line <b>35</b><br />
<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: slice_title in <b>/var/userdata/web/ayurvedaoktatas.hu/website/www/templates/rt_enigma/overrides/mod_rokgallery/templates/showcase/default.php</b> on line <b>35</b><br />

Ayurvédikus babamasszázs oktatói tanfolyam

Tanítsd meg Te a mamákat az ayurvédikus babamasszázsra!

Ayurvédikus masszázstanfolyamok

A masszázsok királynőjét neked is ismerned kell!

képzések

Tanfolyamok

Ahol nem csak technikát tanulsz, hanem az életet is!


rólunk

Az Ayurvédia

Ismerj meg minket, céljainkat, hitvallásunkat és munkáinkat!

eoktatas

Online lehetőségek

Közelebb hozzád, híd közted és a céljaid közt!


kelet

Nepál - India

Ahol megtaláltam a szépséget.. és ahol megtaláltam a tudást...

Érdekességek

Oldalunkon számos érdekes írást találsz az Ayurvédával kapcsolatban. Talán neked is segítenek megérteni, hogy napjainkban miért növekszik annyira az Ayurvéda rajongók népes támora!

Bővebben

Cikkek

Ayurvédikus masszázs, svédmasszázs

Ez a cikk nem azért született, hogy éles határvonalat állítson az Ayurvédikus masszázs és az összes többi masszázság közé, sokkal inkább azért, hogy érzékeltetni tudjuk az ayurvédikus kezelések egyediségét, és gyógyító  céljait, ezáltal mutatva be az Ayurvéda valódi törekvéseit. Az Ayurvédikus egészségmegőrző praktikák a mai indiai ember számára követendő példa. Fél évig tartó tanulmányutam során megtapasztaltam, hogy az indiai emberek igen sok momentumát betartják az ayurvédikus elveknek, mégsem tudatosan, sokkal inkább egy jól működő tradíció részeként alkalmazzák azokat nap, mint nap.

 

Az Ayurvéda elvei az évezredek modernizációjának ellenére a mai napig változatlanok maradtak. Azért, hogy jól tudjuk érzékeltetni az Ayurvédikus testkezelések egyediségét, összehasonlító elemzést végzünk az Ayurvédikus és az Európában honos, sokak által ismert Svédmasszázzsal.

 FILOZÓFIA
 
Az Ayurvédikus gyógyítás mögött több ezer éve fennálló, jól felépített rendszer áll. Az emberek között szájhagyomány útján terjedt el, úgy képzelhetnénk el az elterjedt tanokat, mint a közmondásokat, szólásokat, melyek a mi népünk ajkán is tovább szállnak apáról, fiúra. Mivel ilyen hosszú múltra tekint vissza az Ayurvédikus gyógyítás, így jól bevált rendszere és kipróbált egészségmegőrző eszközei a mai kor emberének is hatékony segítséget nyújtanak a mindennapi életben. A svédmasszázs nem rendelkezik távolba nyúló múlttal, mert azt az 1900-as években fejlesztette ki egy svéd szakember. Nem rendelkezik olyan filozófiával sem, amelyre szervesen építene a kezelések kivitelezésében, szemben az Ayurvédával, amely az emberre ható erőket vizsgálva jut közelebb a betegségek testi és lelki kiváltó tényezőihez. A svédmasszázs a test lazításával, az izommerevségek és izomcsomók eltávolításával igyekszik helyreállítani a testi jó közérzetet.
 
MIRE ÉS HOGYAN HAT?
 
Az Ayurvéda amellett, hogy a svédmasszázshoz képest oldja a test feszültségeit és a kellemes ellazultság állapotát nyújtja, sokkal többre is képes. Az ayurvédikus testtípus feltérképezésével a kezelésekhez személyreszabottan választunk olajat, melynek kiválasztása nagyfokú odafigyelést és elemzőkészséget kíván meg. Az olajoknak igen nagy szerepük van az ayurvédikus kezeléseknél, egy esetleges rossz olajválasztás fel is boríthatja az adott emberre ható erőket. A svédmasszázs kezeléseknél többféle vivőanyagot használunk, amely lehet pl. krém, hintőpor, aromás olaj stb. Itt a kenőanyagnak nincsen jelentősége és igazi funkciója, hatása mindösszesen annyi, hogy segíti a masszőrt a mozdulatok kivitelezésében.
 
A MASSZÁZS JELLEGE
 
Az ayurvédikus masszázs kellemes dörzsölő, kimozgató, simító mozdulatok összhangjából áll. A kezelések során nem végzünk hirtelen és megerőltető mozdulatokat. A svédmasszázs ezzel szemben simító, dörzsölő, gyúró és ütögető mozdulatokból áll. Ez esetben maga a fizikai erő fejti ki a lazító hatást. Az Ayurvéda esetében ez nem szükséges, mert ott a megfelelően kiválasztott olaj elvégzi ugyanezt a feladatot, miközben a meleg olajok, illatok nyugtatólag hatnak a tudat számára is. Az ayurvédikus kezelések után következő puhítási, melegítési eljárások (gyógynövényes gőzfürdő, rizses-gyógynövéyes átdörzsölések) megnyitják a bőr pórusait, hogy azokon keresztül az olajok hatóanyagai egészen mélyre, sejtszintre is leszivárogjanak, és ott fejtsék ki gyógyító hatásaikat.
 
CÉLOK
 
Az Ayurvédikus kezelések célja az emberre ható testi-lelki erők harmonizálása, a felborult (túl- vagy alulműködő) elemeket visszavinni az egyensúlyi állapotba, hogy azok egymást kiegészítve ismét az ember egészségét szolgálják. Az Ayurvéda legfőbb célja a testnek és gondolatainknak, mentális jellemvonásainknak egységben tartása, maga az egészség állapotának megőrzése. Ennek biztosításához az ayurvédikus orvos olyan mindennapi táplálkozási, mozgás és mentális kiegyensúlyozottságot megalapozó tevékenységeket javasol betegének, mellyel a kívánt harmónia megőrizhető. A svédmasszázs célja oldani a fájdalmas csomókat, lazítani az izmok merevségét, hogy azok felfrissülve ismét könnyedén és szabadon mozoghassanak. Mindkettő célja az egészség megőrzése, bár a svédmasszázst legtöbben akkor veszik már csak igénybe, amikor arra a test már igazán fájó pontokkal telített.
 
 
A masszázsra érkező vendégeim sokszor kérdezik meg tőlem, melyik masszázst szeretem jobban. Ilyenkor mindig bajban vagyok a válaszadással, ugyanis én mindkettőt szeretem és preferálom, hiszen mind a két masszázsfajta megtanulásához az a hit vezetett el, hogy segítségemmel az emberek felfrissüljenek testileg, lelkileg és könnyebben éljék mindennapjaikat, kevesebb testi és lelki feszültség felhalmozásával.

 

Ayurvédát csak autentikus forrásból!

Ha Ayurvédát szeretnél tanulni, kérlek, gondolkodj el azon, hogy mi a célod vele. Magadévá szeretnéd-e tenni hitelesen az Ayurvéda komplex tudományát, hogy legjobb tudásod szerint segíts más embereken, vagy csak betanított munkásként pénzt szeretnél „gyártani”.  Ha az első célt választottad, akkor érdemes autentikus forrástól tanulnod.

Bővebben ...

Rólunk mondták

Az Ayurvédáról - másként

Mesélek arról, amiért itt vagy :)

Sokan próbálták már megfogalmazni előttem az Ayurvéda lényegét, természetét.

Hogyan is lehetne szavakba önteni valamit, ami ennyire komplex, holisztikus és egyedülálló?

Bővebben ...

Közösségi oldalaink

Megtalálsz minket a Facebbok és Instagram felületein is:

@ayurvedia néven

Gyere és csatlakozz hozzánk ott is :)

Alt. Ayurvéda Mentor képzés

Szeptember 30.

Alkatelemző tanfolyam

Július 22.

Babamasszázs oktató képzés

Június 17.

Ayurvédikus masszázstanfolyam

Augusztus 26.

Záróvizsga dátumok 2024

Július 8  (jelentkezési határidő: június 17)

 

Online vizsgaalkalom!