<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: slice_title in <b>/var/userdata/web/ayurvedaoktatas.hu/website/www/templates/rt_enigma/overrides/mod_rokgallery/templates/showcase/default.php</b> on line <b>35</b><br />
<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: slice_title in <b>/var/userdata/web/ayurvedaoktatas.hu/website/www/templates/rt_enigma/overrides/mod_rokgallery/templates/showcase/default.php</b> on line <b>35</b><br />

Ayurvédikus babamasszázs oktatói tanfolyam

Tanítsd meg Te a mamákat az ayurvédikus babamasszázsra!

Ayurvédikus masszázstanfolyamok

A masszázsok királynőjét neked is ismerned kell!

képzések

Tanfolyamok

Ahol nem csak technikát tanulsz, hanem az életet is!


rólunk

Az Ayurvédia

Ismerj meg minket, céljainkat, hitvallásunkat és munkáinkat!

eoktatas

Online lehetőségek

Közelebb hozzád, híd közted és a céljaid közt!


kelet

Nepál - India

Ahol megtaláltam a szépséget.. és ahol megtaláltam a tudást...

Érdekességek

Oldalunkon számos érdekes írást találsz az Ayurvédával kapcsolatban. Talán neked is segítenek megérteni, hogy napjainkban miért növekszik annyira az Ayurvéda rajongók népes támora!

Bővebben

Pancsakarma hetek Indiában

Amióta tudom, hogy létezik Ayurvéda, azóta tudom azt is, mennyire más az ember testi és lelki kihívásaihoz való hozzáállása is. Az Ayurvédában nincs olyan, hogy lehetetlen. Hogy lehetetlen lenne bármiből is kigyógyulni. A régi idők indiai emberei megalkották az egészségmegőrzés és a gyógyítás különleges módját, melyet Pancsakarmának neveztek el, azaz a test teljes méregtelenítésének 5 aktusát hívták életre. 

Valamennyi képzésemen elhangzik el a kissé kacifántos szanszkrit kifejezés, s évek óta ízelítőt is adok nektek belőle a Tavaszi Pancsakarma kihívás elnevezésű tisztító programomon belül is. Ezek az otthon is végezhető, mindennapi egészségmegőrzést célzó napi rítusok azonban eltörpülnek amellett, amiről egy valóságos Pancsakarma program szól. Ezért vettem az irányt elsőként Indiába, mert szerettem volna kipróbálni a saját bőrömön klinikai környezetben is az áldásos hatásokat.

Így érkeztem meg Dharamsalába. Hogy miért oda? Mert mindig érdekelt Buddha szellemisége, és a dharamsalai levegő át van itatva a buddhista szerzetesek jelenlétével, hiszen ebben a városban él a Dalai láma, akit egy nagy tibeti populáció követett évtizedekkel ezelőtti Tibetből Indiába. Úgy gondoltam két legyet is üthetek egy csapásra: meditálhatok a templomokban, és fogadhatom a megtisztulás élményét is.

Mcload Ganj

Nem terveztem el előre, melyik klinikát választom majd, hanem megérkezésemet követően szétnéztem a környéken. Egy családi vállalkozás mellett döntöttem végül, ahova 21 napon át jártam kezelésekre (az első 10 napban jártam, a további időben pedig ott laktam a klinikán).

Először egy teljes ayurvédikus feltérképezésen vettem részt, ahol a doktornő alaposan kikérdezett és elvégezte az alapvető vizsgálódásokat, pl. pulzus, ízületek állapota, szívműködés, szem, körmök, légzés, nyelv stb.

Kikérdezett a szokásaimról, a testi tüneteimről, s szót ejtettünk arról is, jelenleg hogy érzem magamat lelkileg. Volt egy érdekes meglátása a bennem zajló lelki folyamatokról, s megdöbbentem, honnan tudja ezeket … a válasza az volt, hogy a pulzusomból. Kaptam egy részletes táplálkozási irányelvet a kúra idejére. Igazából nem volt nehéz tartani. Cukrot, kenyeret már egy ideje nem fogyasztok, a húsról könnyen le tudtam mondani, a reggeli ghí evést pedig meg lehet szokni, akárcsak a napi szinten szedendő ayurvédikus növényi orvosságok szedését is.

Reggelim :)

A 21 nap során megcéloztuk a tüdő, a máj, a bélrendszer és a női szervek megtisztítását. A napjaim átlag így teltek:

  • kelés 7 óra körül, ghí felolvasztása, majd elfogyasztása éhgyomorra
  • reggelizés, 1 óra séta a klinkára
  • kezelések a klinikán 9.00-12.30-ig (testmasszázsok, gőzölés, olajos tisztítások, pl. orr tisztítás, hánytatás, beöntés)
  • ebéd (thali vagy kicseri)
  • hazaséta, meditálás

Az első 10 nap során, amíg nem laktam a klinkán, egy csodás erdőn gyalogoltam át minden nap. Mivel tartott a monszun, így előfordult, hogy esőben sétáltam, óriási párafelhők között. Reggelente a mcload ganj-i tibetiek lakta negyeden sétáltam keresztül, idős néniket és bácsikat látva imáik mormolása során. Őszintén megható volt számomra a mód, ahogy élnek. Ahogy a hitük áthatja a mindennapjaikat, imaláncaikat sodorgatva és imáikat zümmögve.

Úton a klinikához

Imakerekek

A Dalai láma főtemplomában

Visszatérve a Pancsakarma kúrához, a doktornővel minden reggel konzultáltunk. Minden reggel megkérdezte hogy vagyok, hogyan aludtam, hogyan érzem magamat lelkileg. Ami amúgy elég érdekesen alakult esetemben. Ugyanis azt éreztem, hogy ahogy lazítjuk fel a testemben az amákat (méreganyagok), úgy szabadulnak elő belőlem olyan lelki élmények, amelyek nem voltak kellemesnek mondhatók. Az elején sokat sírtam, rengeteget álmodtam olyan eseményekről, melyek bántottak. Már már azt éreztem soha nem lesz ennek vége. De vége lett. ÉS ismét legyőztem magamat, mint oly sokszor már korábban, hiszen van bennem egy jó nagy adag makacs kitartás, számomra általában nincsen lehetetlen. A kúra végére nem csak vége lett, hanem azt éreztem, hogy elengedtem dolgokat … ez volt az egyik legjobb része a kúrának. ÉS amikor a legmélyebben voltam, egyik nap mellém sétált egy tibeti idősebb hölgy, aki elhalmozott a végtelennek tűnő szeretetével és aznap együtt sétáltunk a Dalai láma templomába, ahol egy nagy közösségi élményben volt részem: több száz buddhista szerzetessel és hívővel körülvéve mantráztunk hosszú ideig együtt.

Egyik nap egy 30 éves, nagyon laza buddhista szerzetes csapódott hozzám hazafele sétálva. Elmesélte, hogy azért jött Dharamsalába, mert meg akarja tanítani az embereket arra, hogyan vessék le a haragvásaikat. Kiábrándultnak tűnt, azt érezte nem vevők arra, amit át szeretne adni. Megfáradtnak tűnt lélekben …. valahol néha mindannyian azok vagyunk, ezért érdemes elmenni egyedül is akár és belevágni egy nagy tisztulásba, mint most tettem én is.

Gőzdoboz

Sokan ha meghallják, hogy beöntés vagy hánytatás, idegenül ódzkodnak ezektől a kezelésektől, de én teljesen az elmémet ráállítva, fegyelmezetten végigcsináltam mindent. Igazán jó érzés volt önmagammal szemben ez a gördülékenység és alkalmazkodás, ami ezekben a napokban született ott bennem a kúra elemeivel kapcsolatban. Kezdetben a testem még szemérmes volt, de ahogy teltek a napok, úgy adtam át magamat a kezelőmnek, egy fiatal ayurvédikus masszőrhölgynek, aki szintén megnyílt és sok mindent mesélt magáról és a családjáról.

21 nap után aztán 5 kilóval szabadabban hagytam el ezt a helyet, hogy felfedezzem Nepál szépségeit. A búcsú napja megható volt, nagyon megszerettük egymást a kezelőimmel, akik úgy engedtek utamra, hogy még találkozunk. Hiszen 1-2 évente érdemes megismételni ezt a programot, melyet jószívvel én is ajánlok minden olvasómnak. 

Ayurvédát csak autentikus forrásból!

Ha Ayurvédát szeretnél tanulni, kérlek, gondolkodj el azon, hogy mi a célod vele. Magadévá szeretnéd-e tenni hitelesen az Ayurvéda komplex tudományát, hogy legjobb tudásod szerint segíts más embereken, vagy csak betanított munkásként pénzt szeretnél „gyártani”.  Ha az első célt választottad, akkor érdemes autentikus forrástól tanulnod.

Bővebben ...

Rólunk mondták

Az Ayurvédáról - másként

Mesélek arról, amiért itt vagy :)

Sokan próbálták már megfogalmazni előttem az Ayurvéda lényegét, természetét.

Hogyan is lehetne szavakba önteni valamit, ami ennyire komplex, holisztikus és egyedülálló?

Bővebben ...

Közösségi oldalaink

Megtalálsz minket a Facebbok és Instagram felületein is:

@ayurvedia néven

Gyere és csatlakozz hozzánk ott is :)

Alt. Ayurvéda Mentor képzés

Március 18.

Kismama masszázsképzés

Április 25.

Babamasszázs oktató képzés

Április 29.

Ayurvédikus masszázstanfolyam

Április 25.

Marma tanfolyam

Március 25.

Ayurvédikus Fejmasszázs tanfolyam

Január 29.

Záróvizsga dátumok 2024

Február 15  (jelentkezési határidő: január 24)

 

Valamennyi Online vizsgaalkalom!