<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: slice_title in <b>/var/userdata/web/ayurvedaoktatas.hu/website/www/templates/rt_enigma/overrides/mod_rokgallery/templates/showcase/default.php</b> on line <b>35</b><br />
<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: slice_title in <b>/var/userdata/web/ayurvedaoktatas.hu/website/www/templates/rt_enigma/overrides/mod_rokgallery/templates/showcase/default.php</b> on line <b>35</b><br />

Ayurvédikus babamasszázs oktatói tanfolyam

Tanítsd meg Te a mamákat az ayurvédikus babamasszázsra!

Ayurvédikus masszázstanfolyamok

A masszázsok királynőjét neked is ismerned kell!

képzések

Tanfolyamok

Ahol nem csak technikát tanulsz, hanem az életet is!


rólunk

Az Ayurvédia

Ismerj meg minket, céljainkat, hitvallásunkat és munkáinkat!

eoktatas

Online lehetőségek

Közelebb hozzád, híd közted és a céljaid közt!


kelet

Nepál - India

Ahol megtaláltam a szépséget.. és ahol megtaláltam a tudást...

Érdekességek

Oldalunkon számos érdekes írást találsz az Ayurvédával kapcsolatban. Talán neked is segítenek megérteni, hogy napjainkban miért növekszik annyira az Ayurvéda rajongók népes támora!

Bővebben

Ayurvédát tanulni – itthon vagy Indiában?

Mivel köztudottan ayurvédikus ismereteimet Indiában szereztem meg, mindig sokan kérdeznek, hogy érdemes e szedni a sátorfáját az embernek és elmenni egészen Indiáig az Ayurvédáról való tudásért. A döntés természetesen mindig az egyénen múlik, és a bátorságon. 

   

Mi szól India mellett? 

  1. India egy kulturálisan és hagyományait tekintve színes ország. Aki szereti ezt a színkavalkádot, az bizonyára jól fogja érezni magát az Ayurvéda hazájában. Nagyon fontos, hogy az emberben legyen kellő elhivatottság és bátorság, mert ezek nélkül egy ennyire, a miénktől más kultúrában nehezen fogja megtalálni a helyét. Indiában, az Ayurvéda saját hazájában tanulmányozni az Élet tudományát, kétségkívül a legnagyobb kaland.

  2. Az eredeti indiai környezetben sokkal természetközelibben ismerhetjük meg az Ayurvédát. Olyan praktikus és emberközeli gyógymódot ismerhetünk meg, melyet nem öveznek óvatos hiedelmek és megtapasztaljuk az emberekkel való sokkal személyesebb gyógyító kapcsolatot.

  3. Itthon kevesen értenek igazán az ayurvédikus diagnosztikai módszerekhez (ayurvédikus nyelv-, pulzusdiagnózis), míg Indiában még ezt is tanulmányozhatja a tanuló.

Ami engem leginkább lenyűgözött, az az volt, hogy a tanáraim, egyedüli diák lévén, minden figyelmüket a tanításomnak szentelték. Ez a kivételes figyelem még inkább lehetővé tette, hogy az Ayurvédát igazán a belső lényegébe megismerjem. Minden egyes terápia előtt lehetőséget kaptam a saját bőrömön való kipróbálásra, ami még inkább motivált a tanulásra.

Az, hogy tanulmányaimat Bombay-ben és nem Keralában végeztem, semmiben sem akadályozott és nem csorbítja tudásomat. Sokan gondolják, hogy Ayurvédát Keralában kell csakis tanulni, véleményem szerint ez nem feltétlenül fedi a valóságot. Én sokkal szerencsésebbnek érzem magamat, hogy nem egy külföldi diákoknak fenntartott, túlzsúfolt helyen, felszínes tudást szerezve tanulhattam, hanem egy kis bombay-i klinikán, ahol védve voltam a tömegoktatástól és az Indiában is megmutatkozó kapzsiságtól (már ami a képző helyeket illeti).

 

Mi szól az „itthoni” tanulás mellett?

 

Nos, India valóban elbűvölő, de ha az ember nem talál magának egy igazán Ayurvédában elmélyült tanítót, akkor sajnos az Ayurvéda holisztikus szellemisége sem tárul fel előtte. Az Ayurvéda ugyanis nem a test kezeléséről és méregtelenítéséről szól csupán. Sokkal fontosabb a tudatnak a testre való hatása és ennek felismerése egy ayurvédikus terápia megkezdése előtt. Egy Ayurvédával foglalkozó szakembernek ez kulcsfontosságú ismeret a munkavégzés során. Nos, ilyen tudást még Indiában sem lehet teljes biztonsággal megszerezni. Ez a tudás évek folyamatos önvizsgálása, megbocsájtása, a hitrendszer felülbírálásával és megszerzésével lehetséges.

Ha valaki amellett dönt, hogy hazánkban tanul, annak nagy előnye az, hogy a magyar ember a magyar jogi szabályozásnak megfelelően tud csak praktizálni hazánkban. Indiában esetlegesen megszerzett tudását érdemes kiegészítenie itthon végezhető szaktanfolyamokkal (pl. természetgyógyász képzés, itthoni szakmát adó ayurvédikus képzések elvégzésével, pl. nálunk az Ayurvédiában is szerezhető hivatalos ayurvédikus szakmai képesítés).

Akinek nem megfelelő szintű az angol tudása, az szintén nehézségekkel kell szembenézzen egy külföldi tanulás során. Magyarországon nincsenek nyelvi nehézségek. A feladat mindössze annyi, hogy olyan képző helyet válasszunk, ahol nem egy hétvégi tanfolyamot kínálnak és ahol segítenek megérteni az Ayurvéda szellemi oldalát is. Ahol nem csak szárazon bemutatják az Ayurvédikus filozófia alapelemeit (őselemek, doshák), hanem részletesen elmagyarázzák ennek jelentőségét az emberi egészségre és lelki folyamatainkra.

Nyilván nem árulok el titkot, ha azt írom, itthon tanulni mindig anyagilag kedvezőbb is. Indiában nem csak a tanfolyam ára húzós (sajnos a külföldi diákok körül mindig ott lebeg a „gazdag külföldi” sztereotípia), hanem számolnunk kell útiköltséggel és szállásdíjjal is. Természetesen, ha ez valakinek adott, akkor eggyel kevesebb a kihívás.

Ennek az összefoglaló írásnak nem célja a befolyásolás, sokkal inkább az, hogy a döntés előtt álló és Ayurvédával ismerkedni kívánó ember előtt feltárja a realitásokat. Bármi is legyen a döntés, az Ayurvéda tudománya mindenki számára felüdülés és egy önismereti út kezdete is egyben.

 


Írta: 

Horváth-Kovács Diána

ayurvédikus oktató, terapeuta 

Ayurvédát csak autentikus forrásból!

Ha Ayurvédát szeretnél tanulni, kérlek, gondolkodj el azon, hogy mi a célod vele. Magadévá szeretnéd-e tenni hitelesen az Ayurvéda komplex tudományát, hogy legjobb tudásod szerint segíts más embereken, vagy csak betanított munkásként pénzt szeretnél „gyártani”.  Ha az első célt választottad, akkor érdemes autentikus forrástól tanulnod.

Bővebben ...

Rólunk mondták

Az Ayurvédáról - másként

Mesélek arról, amiért itt vagy :)

Sokan próbálták már megfogalmazni előttem az Ayurvéda lényegét, természetét.

Hogyan is lehetne szavakba önteni valamit, ami ennyire komplex, holisztikus és egyedülálló?

Bővebben ...

Közösségi oldalaink

Megtalálsz minket a Facebbok és Instagram felületein is:

@ayurvedia néven

Gyere és csatlakozz hozzánk ott is :)

Alt. Ayurvéda Mentor képzés

Március 18.

Kismama masszázsképzés

Április 25.

Babamasszázs oktató képzés

Április 29.

Ayurvédikus masszázstanfolyam

Április 25.

Marma tanfolyam

Március 25.

Ayurvédikus Fejmasszázs tanfolyam

Január 29.

Záróvizsga dátumok 2024

Február 15  (jelentkezési határidő: január 24)

 

Valamennyi Online vizsgaalkalom!